Sociale Veiligheid op de Bussel

Uitgangspunten van de Bussel

Sociale veiligheid heeft ook te maken met het bestrijden en voorkomen van pesten, agressie, seksuele intimidatie en geweld. de Bussel heeft een Gedrags- en pestprotocol opgesteld. Beiden protocollen zijn te downloaden op www.debussel.nl.

Waar mensen met elkaar omgaan, is er sprake van gedrag. De gedragsregels van De Bussel zijn vastgelegd in een gedragsprotocol. Dit protocol is te vinden op onze website.

Fides

Sociale problemen ontstaan vaak door een gebrek aan sociale vaardigheden, door het op niet adequate wijze verwerken van sociale informatie en door interacties met andere kinderen die probleemgedrag laten zien. Op De Bussel staat de ontwikkeling van het kind centraal. Het onderwijs is erop gericht om leerlingen zelfstandig te maken en om hen aan te leren respect op te brengen voor andere mensen met andere opvattingen. Zowel de leerkrachten als de ouders hebben hierin een belangrijke rol. Alleen door open en harmonieus samen te werken kunnen we maximaal resultaat behalen.

Het aanleren van sociale vaardigheden en werken aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen iets wat niet precies in een methode kan worden gevangen. Tevens kun je het geen vaste plek geven in het lesrooster. Sociale vaardigheden en sociaal-emotionele ontwikkeling is iets wat op elk moment een rol speelt. Fides is geen methode maar een werkwijze die op elke moment van de dag ingezet kan worden. Het doel is dat we met elkaar dezelfde (Fides)taal spreken: leerlingen, leerkrachten en ouders. Fides betekent ‘geloof’ of ‘vertrouwen’. Op onze school hechten we grote waarde aan geloof en vertrouwen van het kind in zichzelf. Het gaat erom dat je via sociale vaardigheden leert jezelf (bij) te sturen. Dit is de reden waarom wij vanaf schooljaar 2024-2025 gaan werken met de Fides-methodiek. Deze richt zich op vergroting van zelfvertrouwen en weerbaarheid van de kinderen. We hanteren symbolen die helpend zijn om kinderen op een simpele, praktische en ‘zichtbare’ manier inzicht te geven in zichzelf en de omgeving. De symbolen worden hieronder kort uitgelegd.

Ballon (zelfvertrouwen)Bij het werken aan zelfvertrouwen en opkomen voor onszelf is het belangrijk om een goede houding aan te nemen. Dit is te leren door ons een ballon voor te stellen in onze borst. We kunnen ons enorm opblazen (10 ballonnen) of we kunnen ons ook als een leeggelopen ballon (0 ballonnen) voelen. Het fijnste is om ‘1 ballon’ te zijn. Aan de staat van de ballon is af te lezen hoe het met de zelfacceptatie (100%) gesteld is. Zelfvertrouwen en zelfacceptatie zijn immers nauw met elkaar verbonden.

Ojee- oké (denken)Ons gedrag wordt erg bepaald door wat we denken. Door ‘ojee en oké gedachten’ te herkennen, krijgen we inzicht in ons gedrag. We leren hierdoor anders te handelen en daarmee de (vaak) irreële angsten en onzekerheden positief om te buigen. Hierdoor gaan kinderen ervaren dat ze zelf invloed kunnen uitoefenen op hun gevoel door hun negatieve gedachten om te zetten in positieve, helpende teksten.

Matroesjka (voelen)Is een hulpmiddel om onszelf en anderen duidelijk te maken hoe we ons voelen. Het helpt ons om fijne en mindere fijne gevoelens te accepteren en om er beter mee om te gaan. Ze zijn er en gaan ook weer voorbij. Het kan ons ook laten zien dat gevoelens, over iets dat niet met ons te maken heeft, te diep binnenkomen. Dat je ervoor kunt kiezen om het los te laten.

Rugzak (ervaringen – geschiedenis) We hebben als het ware een onzichtbare rugzak. De hele dag maken we van alles mee en dat levert, samen met onze gedachten, allerlei gevoelens op. Deze ervaringen en de betekenis die we er aan gegeven, hebben invloed op ons gedrag. Het is daarom belangrijk om met anderen te delen wat er in onze rugzak zit. Dan begrijpen we beter waarom we op bepaalde momenten reageren, zoals we reageren.

Sleutelbos (oplossingen zoeken)We zouden een probleem voor kunnen stellen als een gesloten deur. Om die deur te openen, hebben we een passende sleutel nodig. Als we een bos vol sleutels hebben, zit er bijna altijd wel eentje bij die past. We weten echter niet altijd meteen welke dat is. Aan de sleutelbos zit ook een grote sleutel. Met deze sleutel, die staat voor het vertrouwen dat er een oplossing is, gaan we sleutel proberen tot we de werkzame sleutel hebben gevonden.

Domino (meelopen – groepsdruk)Beeldt meeloopgedrag uit en geeft daarmee inzicht in groepsprocessen. Met voldoende moed en zelfvertrouwen (1 ballon) lukt het steeds beter om ons niet mee te laten voeren, maar om ‘eruit te stappen’.

100% (zelfacceptatie)We accepteren wie we zijn en hoe we zijn en dat laten we ook zien. We zijn goed zoals we zijn.

In beeld brengen van de sociale en emotionele ontwikkeling wordt 2 keer per jaar in kaart gebracht met de Klimaatschaal en één keer met WMK-PO sociale veiligheid. De uitslagen hiervan kunt u vinden in onze kwaliteitsnieuwsbrief. Deze vindt u bij het kopje ouders - kwaliteit in beeld.

Interne vertrouwenspersonen:

Het kan gebeuren dat er problemen ontstaan die niet zomaar even kunnen worden opgelost. Leerlingen, leerkrachten en ouders / verzorgers kunnen dan een beroep doen op één van de 2 interne contactpersonen van de Bussel. Dit zijn twee leden van het personeel, Mervouw S. van den Hoven en mevrouw C. Mathijssen. Zij hebben de specifieke taak van interne contactpersonen op zich genomen. Zij zijn in principe altijd bereikbaar: vóór en na schooltijd, telefonisch op school of schriftelijk.

Externe vertrouwenspersonen:

Indien u niet met de interne contactpersoon tot een oplossing komt, dan bestaat de mogelijkheid contact op te nemen met een externe vertrouwenspersoon.

Namen:
Annelies Spitz & Roy Ploegmakers 

anneliesspitz@vertrouwenswerk.nl – 06-33648687 
royploegmakers@vertrouwenswerk.nl – 06-48088774

De externe vertrouwenspersoon heeft een zodanige positie dat deze niet verbonden is aan een schoolbestuur of individuele school. Daardoor is een grote mate van objectiviteit gewaarborgd. Deze externe vertrouwenspersoon neemt de zaak verder in behandeling en kan terecht bij diverse hulpverlenende instanties of de speciaal hiervoor in het leven geroepen klachtencommissie.

Ook de inspectie van onderwijs heeft een centraal nummer beschikbaar gesteld voor vertrouwensinspecteurs van inspectie. Dit telefoonnummer is 0900-1113111.

We hopen als school dat u, wanneer u overweegt een klacht in te dienen bij een externe instantie, eerst contact zoekt met de directie van de school.

Meldcode:

Scholen hebben de plicht een meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld te hanteren. De meldcode gaat over alle vormen van kindermishandeling. Scholen zijn niet verplicht om te melden, maar wel om de meldcode actief te hanteren.

Klachtencommissie:

Bij klachten van algemene aard is de groepsleerkracht de eerst aangewezen persoon bij wie ouders terecht kunnen. In eerste instantie blijft de directie daarbij op de achtergrond. In het geval dat de klacht onvoldoende wordt verholpen, ligt de weg naar de directie open. Mocht ook na deze stap het probleem niet naar tevredenheid zijn opgelost dan komt de klachtencommissie in het vizier. Vanuit de organisatie VKO (tel. 070-3925508) wordt meer informatie verstrekt over hoe te handelen in geval van klachten. VKO is gevestigd in Den Haag en de commissie is telefonisch te bereiken en via een postbus. 82324, 2508 EH den Haag, ten name van dhr. Nentje (Secretaris). Op de website www.gcbo.nlstaat het reglement van de klachtencommissie.

De bovenstaande onderwerpen zijn uitgewerkt in onze schoolgids. Deze kunt u vinden via deze link.